Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda

Horari d'estiu: de 9 matí a 19 h. tarda Horari d'hivern: de 9 matí a 18 h. tarda
El Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda va ser en temps antics el nucli del municipi. Es creu que l’església ja devia estar edificada a finals del segle IX, quan es va restaurar la diòcesi de Vic, després de la reconquesta portada a terme per Guifré el Pilós.

Probablement es va començar a construir a partir de l’inici del segle VI i es va consagrar l’any 1083. Ha tingut noms tan diversos com Santa Maria de les Dones (segle XII) o Verge de la Bona Sort (segle XVII). El nom actual prové del segle XVIII, quan la població demanava a la Verge protecció per les epidèmies de pesta.

En aquesta església hi ha una barreja d’estils que s’han anat incorporant al llarg del temps. Hi ha mostres del romànic, en bona part del campanar o de la façana; gòtic, en el pis de les campanes; barroc o modernisme, en les pintures que decoren l’altar major i que són fetes per Joan Rifà a la segona meitat del segle passat (1963). Aquesta barreja d’estils és deguda al fet que l’església s’ha anat completant al llarg de la història. La Verge actual és la reconstrucció de l’antiga imatge destruïda pels francesos. Des del 1970, feta de talla de la millor fusta de la Guinea africana.

Actualment, al santuari es diu missa setmanalment i és freqüent trobar-hi feligresos de visita.

Darrera actualització: 14.02.2022 | 19:17