Camp d'aviació i refugis de la Guerra Civil

Va ser en el context de la Guerra Civil espanyola que, en els camps de conreu que envolten la casa de Can Moianès, al límit nord del terme municipal de Balenyà, es va construir un dels 4 camps d’aviació de la comarca d’Osona.

Els camps d’aviació a Osona van servir de suport de la República, tant a la Batalla de l’Ebre, com en la defensa de Barcelona. Tot i formar part de la rereguarda, Vic, Manlleu i Balenyà no es van escapar dels ensurts de la guerra i van ser víctimes de bombardejos. Va ser en aquest context que, a la primavera de 1938, l’Ajuntament de Tona va fer una crida per treballar en el futur del camp d’aviació de Tona situat a Balenyà. El camp d’Aviació de Balenyà era de forma irregular, compost de dues pistes. Una en la mateixa direcció dels vents dominants del sud-est i d’unes dimensions de 1.100 m per 250 m d’amplada. L’altra formava un fals escaire, de 570 per 300 m.

En aquest camp hi ha un total de nou refugis: un d’antiaeri, que es troba just al davant de la casa de Can Moianès, i vuit d’elementals, que es distribueixen al llarg de tot el camp, que el tanquen pel nord i sud, i per llevant i ponent.

Segons la publicació Els camps d’aviació a Osona durant la Guerra Civil espanyola (1936-39), en aquesta zona s’han trobat els refugis següents:

  • Can Moianès: al costat de la C-17. Refugi de formigó a l’era de la casa.
  • Trabau 1: situat en un sot entre les cases de Filbo i Can Tomàs.
  • Trabau 2: situat en un camp a prop de Filbo.
  • Granja: situat en un marge de la pista que va des de Can Tomàs fins a l’ermita de l’Ajuda.
  • Can Tomàs: situat a la l’era de la casa i fet de formigó.
  • Marge de l’Ajuda: aterrat. Situat en un marge de roures.
  • Hi havia dos refugis més, però no han pogut ser localitzats amb exactitud.

Amb la col·laboració de voluntaris del municipi, s'ha fet una tasca per recuperar els refugis que se situaven al contorn d'aquest camp d'aviació.

Més recentment, s'ha creat una Audioguía, que presenta aquest camp d'aviació a través de 4 codis QR.

A les locucions s’explica el context polític que va donar lloc a la Guerra Civil, com es va viure aquesta a la comarca d’Osona, per quina raó es van construir aquests camps d’aviació a tanta distància del front, l’activitat que s’hi va realitzar, les característiques dels avions que hi aterraven i altres elements que permeten al visitant fer-se un idea d’aquest període i context històric.

Les gravacions s’han fet a Ràdio Pista i es troben a la seva pàgina web, a la qual s’accedeix de forma automàtics amb la lectura del codi QR.

En un recorregut de menys d’un quilòmetre es poden escoltar els quatre codis QR i gaudir de la visita de tres dels vuit refugis elementals d’aquest camp d’aviació. A més, el visitant es podrà fer una idea molt clara de les dimensions i estructura del camp.

Darrera actualització: 24.02.2022 | 09:22