Camí romà

Balenyà va ser terra de pas de la via romana imperial.

Les notables estructures conservades (revolts peraltats, murs de contenció, empedrats...) revelen que Balenyà va formar part, molt possiblement, del traçat de la via romana imperial que comunicava Barcino amb Ausa (Vic).

Malauradament, les restes de la via romana es perden just a les portes del terme municipal de Balenyà. Amb tot, si voleu descobrir aquest espai, s’hi pot accedir de forma fàcil des del nucli d’Els Hostalets de Balenyà. Cal anar en direcció sud, cap al Pla de les Forques (just darrere del camp de futbol). D’aquí fins a l’encreuament de la pista que va a l’empresa d’àrids Xuclà és l’espai on podreu descobrir aquest punt d’interès; tot plegat en terme de Centelles.

Així, després d’un primer corriol al costat d’un camp, trobareu les primeres restes en forma de grups de pedres irregulars que conformen les restes del paviment.

Més enllà es troba, a mà dreta, la construcció d’un mur de contenció, que en alguns trams arriba als dos metres d’alçada. Aquest mur està coronat amb una filada de blocs grans i escairats, dels quals sobresurten unes peculiars lloses verticals, que feien la funció de guarda-rodes.

Més avall de l’encreuament de la pista que porta a àrids Xuclà, tot i que fa de mal visitar, es fan visibles les restes del mur de pedra de la via romana, en el qual es fa força evident les marques de les roderes. Malauradament, però, aquesta part va quedar molt malmesa arran de les obres d’ampliació de la C17.

Darrera actualització: 24.02.2022 | 09:23