Camí ral

Els Hostalets de Balenyà ha estat lloc d’intersecció de camins, entre els quals destaca el Camí de la Cerdanya, que s’utilitzava sobretot com a carrerada o pas de bestiar que anava dels Vallès a la Cerdanya, i el Camí Manresà, que comunicava el Montseny amb el Pla del Moianès.

Al voltant del camí ral que va des de la Cogullada a Sant Miquel de Balenyà, a l’alçada del mas del Pla, podem trobar un element històric molt particular i que probablement és herència d’aquest passat de trànsit que ha caracteritzat el nostre municipi. Es tracta d’unes grans lloses que fan de separació entre el camí i els camps de la zona.

La funció d’aquestes lloses era, molt probablement, la d’evitar que els ramats de bestiar, que passaven per aquest camí, es fiquessin dins dels camps i espatllessin el que hi hagués sembrat. A l’est del camí ral es troben lloses de grans dimensions i de formes irregulars, mentre que a l’oest, tot acostant-nos al mas del Pla, es tracta de lloses extraordinàriament ben proporcionades i tallades.

És en aquest segon tram de lloses on podem trobar una inscripció amb les lletres Λ Ω, inicials de les paraules alfa i omega, i a sota de les quals hi ha la data 1700. Alfa i omega són la primera i la darrera lletra de l’abecedari grec i, en el món cristià, són símbol de la totalitat de Déu, en integrar la resta de les lletres.

Darrera actualització: 3.03.2022 | 14:31