Refugi Trabau 2

Ens trobem ara al refugi elemental Trabau 2; el refugi que delimita el camp d’aviació pel nord.

Els primers dies de l’any 1939 van ser de gran trasbals. Quasi diàriament arribaven males notícies i constantment comunicats de mobilitzacions de lleves i la situació és va agreujar després del bombardeig de Vic i Manlleu.

El 20 de gener de 1939 es va bombardejar Vic i Manlleu. El tercer bombardeig va ser el dia 22 de gener, amb bombes que van caure sobre els Saits (la Rambla Hospital de Vic). En van seguir d’altres, i el darrer bombardeig produït a la comarca d’Osona va tenir lloc precisament a Balenyà, el 25 gener del 1939, a dos quarts d’una del migdia a l’Era de la Fàbrica, amb el balanç d’un nen de 10 anys mort.

Un dia després, el 26 de gener, va caure Barcelona. La resta de poblacions de Catalunya tenien els dies comptats.

El dia 1 de febrer de 1939 les tropes franquistes van entrar a Balenyà i avançaven cap a Tona, que tenim en direcció nord.

Era el batalló de la “2a Bandera de la Falange Tradicionalista y de la JONS” d’Astúries. La tropa franquista va entrar al poble de Tona pel carrer Nou. El comandant de la tropa franquista en va deixar constància al llibre d’actes de l’ajuntament amb aquest escrit:

“Liberación en la España de Franco. En el pueblo de Tona a primero de febrero de mil novecientos treinta i nueve, y siendo la hora de las diez y nueve, seguidamente de haber sido liberado este pueblo por la Fuerzas del Generalísimo Francisco Franco Bahamonde, al mando del comandante Don Leonardo Sánchez Risco, jefe de la 2a Bandera de Falange Tradicionalista y de las Jons de Navarra, digo de Asturias, y por orden de éste Sr. Comandante se nombra Alcalde al vecino Don José Balaguer Forment.

Aquell mateix dia 1 de febrer van entrar a Vic, i el dia 7 arribaven a Ripoll. Aquell dia es va acabar l’activitat bèl•lica a Osona. Llavors vingueren les represàlies i les penúries de la postguerra.

Les crides van continuar essent habituals al poble, però tenien un altre caire: calia canviar-ho tot i no deixar cap vestigi de la Segona República. Escolteu-ne aquest mostra:

“Por orden de la Comandancia Militar de ésta plaza, se hace saber que en el plazo de 48 horas serán retirados todos los rótulos de tiendas, anuncios, etc. que estén escritos en catalán, substituyéndolos por otros en español dentro de una semana”

Darrera actualització: 15.02.2022 | 18:50