II Cicle de patrimoni i memòria-Rutes Culturals per Balenyà 2022

Dilluns, 26 de setembre de 2022 a les 00:00

Després de l’èxit aconseguit en la primera edició de les Rutes culturals que es van realitzar l’any passat, enguany es tornarà a organitzar el II Cicle de patrimoni i memòria amb la voluntat de promocionar el patrimoni natural, històric i arquitectònic de Balenyà.

En aquesta segona edició que tindrà lloc a els mesos d’octubre i novembre del 2022 es podran visitar els següents espais i indrets:

Diumenge 9 d’octubre de 2022

Ruta del Casal d’Esparraguera i les fonts

De camí al casal, o popularment conegut com “castell” d’Esparreguera hi ha les fonts de les Tres Albes, d’Avinyó i de Vall-llossera. En paraules de Verdaguer, les fonts són un bocí de cel copiat a la terra, llocs de trobada per a caminants i veïns, frescals i agradables.

Hora i lloc de sortida: a les  9h  a la plaça Josep Espona.

Diumenge 23 d’octubre de 2022

Ruta dels molins de Balenyà

En temps passats les rieres i rierols que creuen el terme de Balenyà havien mogut pesades moles de pedra de nombrosos molins fariners com ara  l’Ylla, l’Omet, el Verdaguer, Vall-llossera… Amb l’arribada de l’electricitat, les moles mogudes per la força de l’aigua, van donar pas als molins electrics i van deixar de funcionar.

Hora i lloc de sortida: a les  9h  a la plaça Josep Espona

Diumenge, 6 de novembre de 2022

Ruta de l’aqüeducte de Barbat i el Casal de Balenyà

L’antiga vil·la rural o gran propietat de la família Balenyà comprenia tota la capçalera del riu Congost i s’estenia des de Barbat, fins Robanyà i Fontderola. El Casal de Balenyà s’erigia entre els masos de l’Atalaia i l’Homet en un petit puig anomenat Castellot de l’Atalaia o Puig de l’Alsina. En Bernat I de Balenyà i la seva esposa Elisenda, seran els darrers senyors d’aquest important llinatge.

Hora i lloc de sortida: a les 9h a la plaça Josep Espona

Les rutes tenen una durada aproximada d'entre 2 i 3 hores i són aptes per a tothom. Igual que l’any passat, estaran guiades per Pere Vargas, professor de secundària, veí del poble i un gran coneixedor del patrimoni local.

Al igual que l’any passat, les persones que participin a les 3 excursions rebran un petit obsequi.

 

A diferència de l’any passat, enguany no cal inscripció prèvia i tant sols es necessari presentar-se a l’hora indicada al lloc indicat.

 

Caldrà portar calçat còmode per caminar i aigua.
 

Darrera actualització: 26.09.2022 | 10:51