| Un municipi, dos nuclis Ens trobem a la Plaça de Miquel Bosch i Jover, al bell centre del nucli dels Hostalets de Balenyà, sense cap mena de dubte el nucli urbà més important del municipi de Balenyà.
Balenyà és un nom més que mil•lenari. La primera referència data del 955, i el nom prové d’una gran propietat o vila rural, anomenada Balagnano, d’on ha derivat la forma catalana Balenyà.
Sembla que el nom de Balenyà podria derivar del nom del llatí “vall” i de l’àrab clàssic “aljanàn”, que vol dir “dels jardins”. Si això fos cert, podríem pensar que Balenyà vol dir quelcom així com la “vall dels jardins”.
El primer nucli del municipi es va crear als voltants del que avui en dia es coneix com el Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda. De forma que fou en aquest indret on es va donar lloc a l’inici del municipi de Balenyà.
Fou forces anys més tard, a mitjans del segle XVI, quan es va crear l’embrió del que avui coneixem per Hostalets de Balenyà, el nucli urbà en el qual ens trobem en aquest moment, fruit de la seva excel•lent posició. Així, aquest espai es trobava just al capdamunt de l’antiga pujada de Pujolric o de Sant Antoni, i a més era on es trobava la bifurcació del camí de la Cerdanya i del camí ral; tots dos molt transitats per carreters i traginers.
Mirant cap a l’església, el camí de la Cerdanya passa a la nostra esquerra, seguint l’actual traçat del carrer Major, mentre que el camí ral passava just al costat d’aquesta plaça, seguint el carrer del Sol en direcció cap a la Cogullada.
Aquesta confluència de camins va fer que a mitjans del segle XVI s’hi construïssin dos hostal per a traginers i viatgers, on s’hi podia fer una aturada després d’haver superat el que era la darrera dificultat en el camí cap a la Plana de Vic. Així es va formar un primer nucli, que gaudia d'una situació estratègica i privilegiada; a l'entrada del Congost i al capdamunt de la pujada de Sant Antoni. I d’aquí el nom d’Els Hostalets de Balenyà, per fer referència a aquest espai d'hostalatge que es trobava al terme de Balenyà. Les primeres notícies de la vila daten del 1551.
Al 1879 s’hi aixecà la Capella de Sant Josep, l’església que presideix aquesta plaça, aleshores sense campanar ni la façana actual. Va ser el 1948 quan els veïns del municipi van celebrar el trasllat de Sant Fruitós de la vella parròquia –actualment Santuari de l’Ajuda- a la de Sant Josep, passant a ser coneguda amb el nom de parròquia de Sant Fruitós de Balenyà.
És aquesta referència històrica la que ha portat a conservar el nom de Balenyà per fer referència al conjunt del municipi. Un municipi que, per fets històrics, ha quedat dividit en dos nuclis de població diferenciats.
Per tant, podríem dir que el nom de Balenyà és l’adequat per fer referència al terme municipal i, específicament, al nucli històric; mentre que els Hostalets de Balenyà es correspon únicament al nucli que es va generar arran del creuament dels camins de la Cerdanya i del camí ral. |